Bűnmegelőzési tanácsok

2018. július 10. 13:59:11  nyomtatási kép

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A bűncselekmények minél hatékonyabb megelőzése érdekében folyamatosan elemezzük a Vas megyében elkövetett lakásbetöréseket.

 

Az elvégzett értékelések alapján általánosságban megállapítható, hogy a jogsértések bekövetkezését - időről időre - ugyanazok az okok, illetve körülmények segítették elő.

A bűncselekményeket április és május hónapban is jellemzően olyan időszakban követték el, amikor az ingatlanok üresen álltak. Ezek vagy lakatlanok voltak, vagy pedig a tulajdonos, illetve a bérlő hosszabb-rövidebb időre elment otthonról. Előfordult olyan szerencsés eset is, hogy az elkövetőt megzavarta az ott lakó, illetve a szomszéd, így eltulajdonítás nem történt.  Az elkövetés módszerére vonatkozóan továbbra is elmondható, hogy az ablak, illetve az ajtó befeszítésével valósították meg a bűncselekményeket.

 

A jogsértések többsége megelőzhető, ezért kérjük, fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat és ajánlásainkat, azokat közvetítse rokonainak és ismerőseinek is!

 

A támadott ingatlanok nem rendelkeznek védelmi rendszerrel, vagy a meglévő működése nem megbízható.

§  Anyagi lehetőségeikhez mérten, a mechanikai védelem kiegészítésként alkalmazzanak elektronikai rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonukba.

§  Érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve tud tanácsot adni.

§  Ügyeljenek a meglévő elektronikai védelmi rendszer karbantartására!

§  Célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben!

 

A jogsértéseket olyan időszakban követik el, amikor senki sem tartózkodik az ingatlanban, vagy az teljesen lakatlan.

§  Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, vagy szomszédjukat, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.

§  Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.

 

§  Amennyiben lakásukban elektronikus riasztórendszer került kiépítésre, akkor se feledkezzenek meg az aktiválásáról, ha csak rövidebb időre hagyják el otthonukat!

§  Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra! 

§  Közösségi oldalon semmiképpen sem ajánlatos közzétenni az utazást.

§  Lakatlan ingatlanban ne hagyjanak értéket!

§  Ha a településen működik polgárőr szervezet, célszerű felvenni a kapcsolatot velük. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, mellyel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

 

Az elkövetők jellemzően olyan nyílászárókat választanak a behatoláshoz, amelyek - az utcáról, illetve a szomszédok által - kevésbé látható helyen kerültek kiépítésre, továbbá nem rendelkeznek védelemmel, megerősítéssel.

§  Célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Használjanak hevederzárat!

§  Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett "betörésgátló" fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a "hívatlan vendégektől". Ha elmennek otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is.

§  Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.

§  Ne hagyjanak elérhető helyen olyan tárgyakat (pl. létra), amelyek megkönnyítik a nyílászárók elérését, ezáltal pedig az épületbe történő bejutást!

 

Az értékek tárolására nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz.

§  Ne tartsanak otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.

 

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNÜGYI OSZTÁLY

Bűnmegelőzési Alosztály

9700 Szombathely, Petőfi S. u. 1/C.

Telefon: 06/94/521-065   Fax: 06/94/521-160

E-mail: bunmeg.vasmrfk@vas.police.hu